ادرار توسط کلیه ها ساخته و در مثانه ذخیره می شود. مثانه ماهیچه هایی دارد که هنگام نیاز به ادرار کردن سفت می شوند. هنگامی که ماهیچه های مثانه سفت شدند، ادرار از طریق لوله ای به نام مجرای ادرار از مثانه شما خارج می شود. در همین حین هم ماهیچه های اسفنکتر اطراف مجرای ادرار استراحت می کنند تا ادرار از بدن شما خارج شود.
بی اختیاری ادرار می تواند هنگامی اتفاق بیفتد که عضلات مثانه به طور ناگهانی سفت شود و ماهیچه های اسفنکتر مجرای ادرار به اندازه کافی قوی نباشند که بتواند ادرار را کنترل کند. این امر باعث اضطراب ناگهانی برای ادرار کردن می شود و ممکن است نتوانید آن را کنترل کنید. فشار ناشی از خندیدن، عطسه یا ورزش نیز می تواند باعث نشت ادرار شود. بی اختیاری ادرار ممکن است به واسطه مشکلات در اعصابی که عضلات مثانه و مجرای ادرار را کنترل می کنند نیز اتفاق بیفتد.
آیا بی اختیاری ادرار با لابیاپلاستی با لیزر امکان پذیر است؟
بی اختیاری ادرار در زنان دو برابر بیشتر از مردان است. این امر به این دلیل است که اتفاق های منحصر به فرد در زنان مانند حاملگی، زایمان و یائسگی باعث تحت تاثیرقرار گرفتن مثانه ، مجرای ادرار و سایر ماهیچه های این ارگان ها می شود. بی اختیاری ادرار برای زنان در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما در خانم های مسن شایع تر است. این احتمالا به دلیل تغییرات هورمونی در دوران یائسگی است. از هر 10 زن 65 ساله 4 زن دارای بی اختیاری ادرار هستند.
بی اختیاری ادرار به خودی خود بیماری محسوب نمی شود. بی اختیاری ادرار نشان دهنده یک مشکل سلامتی دیگر می باشد، که معمولا عضلات ضعیف لگن است. علاوه بر بی اختیاری ادرار، برخی از خانم ها علائم ادراری دیگری نیز دارند:
⬅️ فشار یا اسپاسم در ناحیه لگن که باعث ایجاد نیاز شدید به ادرار می شود.
⬅️ رفتن به توالت بیش از حد معمول (بیش از هشت بار در روز یا بیش از دو بار در شب)
⬅️ ادرار کردن هنگام خواب (خوابیدن)
بی اختیاری ادرار ناشی از فشار رایج ترین نوع بی اختیاری ادرار است. همچنین شایعترین نوع بی اختیاری است که زنان جوان را تحت تأثیر قرار می دهد. بی اختیاری ادرار ناشی از فشار در هنگام تنش و فشار روی مثانه اتفاق می افتد. این نوع بی اختیاری می تواند در شرایطی اتفاق می افتد که عضلات کف لگن فشار بیشتری به مثانه و مجرای ادرار وارد می کنند. در بی اختیاری ناشی از فشار اقدامات روزمره ای که از عضلات کف لگن استفاده می کنند مانند سرفه، عطسه و خندیدن، می توانند باعث نشت ادرار شوند. همچنین حرکات ناگهانی و فعالیت بدنی نیز می تواند باعث نشت ادرار شود.
در بی اختیاری ادرار ناشی از استرس یا اضطراب، نشت ادرار معمولا پس از یک فشار شدید و ناگهانی برای ادرار کردن و قبل از رسیدن به توالت اتفاق می افتد. بعضی از خانم ها که بی اختیاری ناشی از اضطراب دارند می توانند به موقع به توالت برسند اما بیشتر از هشت بار در روز احساس نیاز به ادرار دارند. آن ها همچنین به محض رسیدن به دستشویی، ادرار زیادی نمی کنند. بی اختیاری ناشی از اضطراب گاهی اوقات “مثانه بیش فعال” نیز نامیده می شود. این نوع بی اختیاری در زنان مسن شایع تر است. بی اختیاری ناشی از اضطراب ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که انتظار آن را ندارید: مانند زمان خواب، بعد از نوشیدن آب، یا وقتی صدای آب جاری را می شنوید.
برای درمان بی اختیاری ادرار بهتر است اول ساده ترین و کم هزینه ترین راه ها را امتحان کنید. روش های درمانی وجود دارند که می توانید آن ها را در منزل انجام دهید.. برخی تصور نمی کنند که چنین اقدامات ساده ای می تواند بی اختیاری ادرار را درمان کند. اما در بسیاری از خانم ها، این درمان ها باعث می شود بی اختیاری ادرارشان به طور کامل از بین برود یا کمتر شود. این روش های درمانی شامل موارد زیر می باشند:
⬅️ انجام تمرینات کگل
⬅️ اگر بی اختیاری ناشی از فشار دارید، تمرینات کگل می تواند به تقویت عضلات کف لگن کمک کند.
شاید از مطرح کردن این موارد با پزشک خود خجالت بکشید و از بازگو کردن آن خودداری نمایید. بی اختیاری ادرار به صورت مکرر می تواند بر روی کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد و نشان دهنده بیماری جدی تری باشد.
برای درمان بی اختیاری ادرار می توانید با متخصص زنان و زایمان به صورت آنلاین در ارتباط باشید.
بی اختیاری ادرار انواع مختلفی داشته و تشخیص نوع آن در درمان تاثیر بسیاری دارد. به طور معمول علائم به تشخیص نوع بی اختیاری ادرار در زنان کمک می کند. پزشک بر اساس علائم شرح داده شده توسط شما، بررسی و معاینه و همچنین تجویز آزمایش های لازم به تشخیص بی اختیاری ادرار می پردازد.
ممکن است درمان بی اختیاری ادرار ترکیبی از چند روش پزشکی باشد.
زنان و مردان می توانند دچار بی اختیاری ادرار شوند اما بی اختیاری ادرار بیشتر در زنان دیده می شود. بارداری، زایمان، یائسگی و … می تواند سبب این امر می شود.
همانطور که اشاره شد؛ اسپاسم و فشار در ناحیه لگن و همچنین تکرر ادرار از نشانه های بی اختیاری ادرار می باشد.
بله پزشک ممکن است با بررسی و معاینات لازم، می تواند در کنار داروها و سایر روش های درمانی، برخی تمرینات ورزشی را نیز در نظر بگیرد.
همانطور که اشاره شد؛ زایمان های طبیعی، یبوست، افزایش سن، سرفه های مزمن، بلند کردن اجسام سنگین می تواند از دلایل بی اختیاری ادرار باشد.